Een schapenvel is behalve lekker zacht ook stijlvol in elk interieur. Wanneer je een schapenvacht hebt gekocht, wil je die natuurlijk lang mooi houden. Gelukkig is het heel makkelijk een vacht te onderhouden. Hoe je dat moet doen lees je hier!

 

Je schapenvacht schoonmaken

Veel mensen gebruiken hun vacht als bekleding voor in de stoel of als tapijtje op de grond. Er kan dan heel gemakkelijk vuil op je schapenvelletje terecht komen. Denk aan het morsen van eten of drinken, een broek die afgeeft of vuil onder je voeten dat blijft plakken. Het is in eerste instantie niet nodig de vacht met water te wassen. Je schapenvacht uitkloppen is al een hele goede methode om veel (grof) vuil kwijt te raken! Ook het stofzuigen op de laagste stand helpt goed. Voor vlekken en ander vuil kun je perfect een vochtige doek gebruiken. Wrijf voorzichtig met de haren mee en je zult zien dat van die vlek niks meer te zien is.

 

Je schapenvacht kammen

Vooral als je loopt en zit op je vacht, kunnen de haren na verloop van tijd gaan vilten. Dat is natuurlijk jammer. Je kunt dit makkelijk voorkomen en oplossen door je vacht eens in de tijd te kammen. Gebruik het liefst een kam of borstel met fijne haren of pennetjes. Een borstel met grove pennetjes is minder geschikt omdat het alleen grove klitten losmaakt. Ook kun je uitstekend een borstel gebruiken die speciaal voor huisdieren bedoeld is. Kam voorzichtig en met de haren mee. Wanneer je klaar bent, zal de vacht er als nieuw uitzien.

 

Je schapenvacht wassen: is het nodig?

Van nature bevat een schapenvacht lanoline. Dit is een natuurlijke wax die het vel beschermt en voor een zachte glanzende vacht zorgt. Het weert bacteriën en vuil - tot op een zeker punt - waardoor je schapenvacht relatief schoon blijft. Te veel wassen zorgt ervoor dat het lanoline op den duur verdwijnt. Hierdoor kan de vacht dof worden, stug aanvoelen en sneller beschadigen. Niet of weinig wassen is daarom het beste!

 

 

Toch wassen? Dit is de manier!

Maar wat nou als je vacht op den duur toch een beetje smoezelig wordt? Soms ontkom je er uiteindelijk niet aan en is je schapenvacht echt toe aan een wasbeurtje. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Bij beide methoden is het verstandig eerst de vacht even te kammen zodat de haren niet verder gaan klitten tijdens het wassen. Houd er rekening mee dat geverfde vachten wat kleur kunnen verliezen. Net als bij een nieuwe spijkerbroek.

 

Je schapenvacht wassen met de hand

Vul een bad, wastafel of grote bak met water niet warmer dan 30 graden. Dompel daar de vacht in. Laat agressieve zeepsoorten staan en gebruik een milde shampoo of zeep. Ga vervolgens zacht knedend en wrijvend met de haargroei mee. Hard schrobben kan ervoor zorgen dat haren afbreken of in de knoop raken, evenals het wrijven in rondjes. Vervang het vieze water voor nieuw water. Dit keer zonder zeep zodat de vacht geheel zeepvrij is. Laat de schapenvacht niet weken, maar haal hem na de wasbeurt meteen uit het water om te drogen.

 

Je schapenvacht in de wasmachine

Niet iedereen ziet het zitten om zijn of haar vacht met de hand te moeten wassen. Dan is wasmachine ook nog een optie. Kies een programma waarbij het water niet warmer wordt dan 30 graden. Zeker bij een geverfde vacht is het verstandig er geen andere kledingstukken bij in te doen. De vacht kan iets afgeven.

 

 

 

Je schapenvacht laten drogen

Wanneer je klaar bent met wassen, rol je het vel voorzichtig op en knijp je erin om het meeste water te lozen. Dep vervolgens de achterkant – het leer – een beetje droog met een (oude) handdoek en hang de vacht te drogen op kamertemperatuur. Het overige water zal vanzelf verdampen.

Leer heeft de neiging om na aanraking met water uit te drogen. Het wordt dan hard en kan scheuren. Door het vel niet al te vaak te wassen (met zeep) en het meeste vocht droog te deppen of eruit te wringen, voorkom je uitdroging. Laat het vel verder op een natuurlijke manier drogen. De vacht föhnen of over de kachel leggen droogt uit. Toch bang dat dit gebeurt? Dan kun je een potje ledervet halen. Breng het aan op het leer, laat het intrekken en wrijf het vervolgens droog. Controleer of het nog afgeeft om vetplekken in je vloer en meubels te voorkomen. Dat zou zonde zijn!

 

Welke ervaringen heb jij met het schoonmaken van je schapenvachtje? Deel je ervaring hieronder!